Gastblog DIY: No Poo zonder een vetkuif!

Hallootjes! Ik ben Scrolan, een vriendin van Manon en ik ben ook enorm met verzorging en make-up bezig. Ik zie ook graag diertjes dus ik ben compleet into vegan verzorging!

Ik heb de laatste maanden iets nieuws geprobeerd en wil dit graag met jullie delen.17965115_10210350207286288_1088850615_n

Misschien heb je al gehoord van de No Poo Method: je haar alleen maar met water wassen. Maar waarom zou je dit doen?

Shampoo bevat over het algemeen siliconen die een laagje over je haar leggen, hierdoor ziet je haar er gezonder uit en glanst het, maar het wordt ook afgesloten waardoor het geen vocht opneemt en uitdroogt. Ook parabenen (een bewaarmiddel) is niet zo goed voor je haar en zit in veel shampoo’s. Verder zitten er in shampoo sulfaten die ervoor zorgen dat de shampoo schuimt. Dit is iets typisch Westers: wij denken dat hoe meer het schuimt, hoe meer het werkt. Maar ook dit is een chemische reactie die geen goed doet aan ons haar. Ook de alcohol en alle andere chemische stoffen in shampoo zijn niet aan te raden voor je haar.

In shampoo zitten ook producten die ervoor zorgen dat je haar snel terug vet wordt, zodat je veel product gebruikt. Een verkooptruc dus.

paraben-free-labels

 

Maar je haar alleen wassen met shampoo, dan is het toch vettig?

Dat klopt inderdaad. Daarom heb ik een min of meer iets natuurlijkere shampoo en conditioner gevonden. Ik was mijn haar namelijk met natriumbicarbonaat en appelazijn. Deze reinigen het haar op een zachte manier, en bevatten geen chemische stoffen. Het bevat ook een goede PH-waarde voor je haar. Ze reinigen je haar, maar nemen de goede, natuurlijke vetten van je haar niet weg. En je kan ze gewoon in de supermarkt kopen.

 

 

Hoe doe ik dat nu?

Eerst maak ik mijn haar nat, dan meng ik in een potje wat warm water met ongeveer 2 lepels natriumbicarbonaat. Dan roer ik in het water zodat het mengt, en giet ik het over mijn haar. Ik masseer het goed in en laat het even intrekken. Het schuimt natuurlijk niet, maar dat betekent niet dat het niet reinigt. Ondertussen zeep ik mijn lichaam in.

Als ik mijn lichaam gewassen heb, spoel ik mijn haren uit. Ik voel meteen dat ze gereinigd zijn. Dit was mijn shampoo.

Nu is het tijd voor de conditioner, hiervoor heb ik appelazijn in een spuitflesje gedaan. Hier heb ik ook enkele druppels pepermuntolie en rozemarijnolie toegevoegd. Deze zouden ervoor zorgen dat je haargroei versneld. Je kan ook andere etherische oliën toevoegen.Ook appelazijn staat ervoor bekend de haargroei te versnellen, de kalk uit het haar te halen en het haar te doen glanzen. Het zorgt ervoor dat het haar zijn vocht niet verliest. Deze substantie spuit ik over mijn haar en masseer ik in. Ook dit laat ik even intrekken. Ik spoel het ook uit, en droog mijn haren. De appelazijn stinkt, maar deze geur is weg zodra je haren droog zijn.

17974865_10210356728409312_1912549884_n.jpg

Wat is mijn ervaring na twee maand dit te doen?

Ik heb zeer droog en fijn haar dat snel kapot gaat en best veel haaruitval.

Ik had vooral schrik dat mijn haar niet gereinigd ging zijn, maar het geeft hetzelfde effect als een shampoo en is helemaal niet meer vettig. Mijn haar glanst enorm, is veel dikker geworden, mijn haaruitval is gestopt en het is enorm gegroeid! Ik heb ook veel nieuwe haartjes bijgekregen.

Dit zou komen doordat je haarzakjes verstoppen door alle chemische stoffen van shampoo, het duurt even voor deze gereinigd zijn en de siliconen van je haren zijn. Nu zijn mijn haarzakjes vrij.

Eenmaal per maand gebruik ik een normale shampoo en ik voel ook dat de verzorging van de shampoo veel dieper kan indringen in mijn haren. Mijn haar wordt ook niet snel meer vettig, vroeger moest ik het om de twee dagen wassen, nu is dat al om de vijf dagen, en het wordt steeds meer.

 

Waarvoor kan je dit nu gebruiken?

Je kan het gebruiken als detox, om je haar even te reinigen van alle schadelijke stoffen die in shampoos zitten.

Je kan het ook blijven gebruiken voor je haren te wassen, je zal merken dat je haar telkens minder en minder snel vettig wordt, en je kan zelfs kiezen om over te stappen op het wassen met alleen appelazijn of zelfs alleen met water. Je haar leert om zichzelf te reinigen op een natuurlijke manier. En dat is wat de No Poo Method inhoudt. Hiervoor moet je wel even met vettige haren rondlopen en door de zure appel bijten, maar uiteindelijk heb je haar dat zich van zichzelf reinigt.

 

Voordelen:

+ je haar groeit sneller

+ het is gezonder voor je haar

+ je haar glanst

+ je haar is voller

+ het is goedkoper dan shampoo

+ geen chemische middelen

+ niet op dieren getest

 

Nadelen:

  • er zit geen parfum in.
  • de appelazijn stinkt
  • onhandig om te douchen op openbare plaatsen zoals het zwembad
  • neemt iets meer tijd in beslag

 

Zou jij dit ook eens willen proberen?  Heb jij een andere methode? Laat maar weten!

 

Liefs, Scrolan De schutter

Advertentie

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Annelies Houtteman schreef:

    Superartikel Scrols! Echt interessant! 😀

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s