Aloë Vera: Wonderplant of geldverspilling?

Tegenwoordig wordt er overal naar je hoofd gesmeten met Aloë Vera! Maar is daar een grondige reden voor of is het gewoon weer een hype?

Aan deze Zuid-Afrikaanse vetplant wordt al eeuwen geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Maar hebt elk voordeel niet z’n nadeel?16976805_10210197576269640_645036965_n

Voordelen

 • Genezen van wonden : uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat Aloë Vera de huid stimuleert in zijn herstellingsproces. Onder andere brandwonden, open wonden, schrammen, zelfs inwendige schade herstellen veel sneller!
 • Gladde huid : Aloë Vera gel beinvloedt de groei van nieuwe huidcellen waardoor je minder last hebt van droge huid, acne, gevoelige huid en psoriasis.
  Uiteraard verdwijnen je huidproblemen niet maar het helpt je wel een stuk vooruit.
 • Glanzende lokken : de hoofdhuid wordt extra gestimuleerd waardoor je minder haaruitval hebt. Het zou ook zorgen voor minder roos. Er is echter nog niet erg veel onderzoek gebeurd naar de invloed van Aloë Vera op het haar tegenover de werking op de huid.
 • Immuniteit : Als je Aloë Vera drinkt in gelvorm, wordt je immuniteitssysteem aangesterkt. Deze plant bevat ongeveer  20 aminozuren. Je lichaam heeft nood aan 22 aminozuren. Door de gel te drinken heb je er dus al veel binnen, waaronder 7 à 8 soorten die je lichaam niet zelf aanmaakt.16933382_10210197576309641_448266461_n

Nadelen

 • Op de pot : Aloë Vera heeft een laxerend effect bij inwendig gebruik (drinkgel). Je darmsysteem kan in de war geraken en hier kan je best wat last van ondervinden.
 • Allergie : sommige mensen zijn allergisch aan het drinken van Aloë Vera. De plant behoort tot dezelfde familie als knoflook en ajuinen, dus als je daar allergisch aan bent,  kan je het maar beter houden bij het gebruiken van crèmes.

 

Wonder of geldverspilling?

Zeker geen geldverspilling in elk geval! Er is al erg veel onderzoek verricht naar de werking van  Aloë Vera  en het is wetenschappelijk bewezen dat deze plant geneeskrachtige eigenschappen bezit. Nu zomaar de vloeibare gels beginnen drinken zou ik niet aanraden, aangezien de effecten van langdurige inname hiervan nog niet grondig onderzocht is. Gedurende een korte periode kan het geen kwaad, tenzij je er allergisch aan bent. 

In welke producten vind je Aloë Vera terug?

Het is niet omdat er op een product staat dat het Aloë Vera bevat dat het ook geconcentreerd genoeg is om een goede werking te bekomen. Daarom heeft het International Aloë Science Council (http://www.iasc.org/) een label ontwikkeld voor producten waar net genoeg inzit. Nu als een product echt een hoge concentratie Aloë Vera bevat, pakken ze daar graag mee uit en kan je het meestal wel terug vinden op de verpakking.

Enkele merken met producten die een hoge concentratie Aloë Vera bevatten

 • LR Healty & Beauty Systems (tot 90%)
 • Herbal life
 • Aurea
 • Biosolis

 

Hopelijk hebben jullie hier wat aan!

Liefs,
Manon

Bronnen

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874199000859

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1021/bp0501423/full

Klik om toegang te krijgen tot 05_wound_healing.pdf

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s